preskoči na sadržaj
Povijest

 

IZ PROŠLOSTI DOMA

Dom je smješten u visokoj dvokatnici, sagrađenoj potkraj XIX. stoljeća, koju dijeli s OŠ Tone Peruška. U središtu zgrade je unutarnje dvorište sa starom “šternom”, dok se sa stražnje strane nalazi otvoreno igralište.

Povijesno gledano za nastajanje Doma bila je presudna 1948. godina, kada su Učiteljska škola iz Opatije i pripadajući joj đački dom preseljeni u Pulu, u zgradu današnjeg Učeničkog doma.

Prva sjednica Odbora Doma kao samostalne ustanove, u čijem su sastavu tada bili i predstavnici učenika, održana je dana 14. listopada 1955. koji slavimo kao Dan Doma.

U svom postojanju Dom je više puta mijenjao naziv. 1960. kao jedan od tri Doma u Puli, dobio je ime Prvi đački dom, da bi 1992. godine konačno dobio današnje ime UČENIČKI DOM PULA.

 

 

 

Riječ ravnateljice (UZ 60. OBLJETNICU DOMA!)

Priča o nama započinje davne 1948.godine kada je, kako kažu najstariji dokumenti naše arhive, Ministarstvo prosvjete NR Hrvatske donijelo odluku da se  Učiteljska škola s pripadajućim domom preseli iz Opatije u Pulu.

Visoka dvokatnica u Epulonovoj ulici br.18 sagrađena potkraj 19.stoljeća  za potrebe javnog života grada, koja je do tada služila kao vojarna, sud pa i zatvor(!) odabrana je za tu namjenu. Sve ostalo je povijest!

Tih godina u grad pod ruševinama s još svježim ranama završenog rata stizala je mladost željna znanja, obrazovanja i profesionalnog napretka. Ustanove kao naša u to su vrijeme mnogima bile jedina prilika za ostvarenje sna o školovanju. Skromni, na momente čak surovi životni uvjeti nisu ih u tome omeli.

Glavni uzvanici na svečanom rođendanskom partiju i svjedoci toga vremena bili su  predstavnici prve generacije maturanata Učiteljske škole iz Pule koji su od 1948. stigli u naš dom.

Od vremena njihovog boravka u domu promijenilo se mnogo. Otvaranjem škola i u drugim gradovima te porastom  životnog standarda stanovništva  prestala je potreba za tolikim brojem domovima u Puli, pa smo od tri ostali samo mi, da bi 80.tih godina i tu jednu zgradu podijelili s OŠ Tone Peruška.

Tijekom svih ovih godina, živeći i učeći, kroz naš su dom prošle generacije i generacije današnjih učitelja, ekonomista, tehničara, brodograditelja, staklara, medicinara, ugostitelja, umjetnika...,iz svih krajeva Istre, Hrvatske i bivše Jugoslavije. Svi su oni ostavili trag u biću ove ustanove, ali i ona u njima. Što zbog perioda života, što zbog specifičnih okolnosti za odrastanje i suživot u ovakvoj  zajednici, u kojoj  „ samo mijena stalna jest“, raznolikost i različitost su ono što nas određuje, povezuje i višestruko obogaćuje .

Davno su prošla vremena kada su ustanove kao naša zbrinjavale djecu skromnijeg socijalnog statusa i zadovoljavale tek osnovne egzistencijalne potrebe smještaja i prehrane učenika. Kriterije za prijem i ostanak u Domu danas diktiraju novi pedagoški standardi i zahtjevi suvremenog mladog čovjeka. Uz pomoć šire društvene zajednice, u prvom redu Županije Istarske kao osnivača i vlasnika, UČENIČKI DOM PULA,  među 52 doma u Republici Hrvatskoj, visoku poziciju i pepoznatljivost  zaslužuje prije svega visoko postavljenim standardima u odgojno obrazovnom radu s učenicima, stručnom usavršavanju svih zaposlenika, međusobnom poštovanju i uvažavanju svakog pojedinca naše domske zajednice, odgovornosti i profesionalnosti u radu te stalnom unapređivanju kvalitete življenja naših učenika. Do kada i kuda ovako?! Skromni nismo, a zašto bismo i bili?!  Mi odgajamo/stvaramo  svoju budućnost, naša je vizija jasna, a ciljevi dostižni. Naravno na tom putu nismo bili, niti ćemo biti sami. Dijeleći sudbinu  s ostalim srednjoškolskim ustanovama grada, regije i cijele  Hrvatske, a uz podršku društva u cjelini,  čekamo novu obljetnicu i nadamo se  još boljim rezultatima.

                                      Ponosna ravnateljica Doma Milica Meštrović

             

 

TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

Anketa
Što je bolje za srednjoškolce koji se školuju izvan mjesta boravka?


Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

https://www.nn.hr/


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju